För dig som vill köpa Golden Retriever

Funderar du på att köpa en Golden Retriever kan det vara bra att känna till lite om rasens ursprung. Det har nämligen bidragit till några av de karaktäristiska dragen som gör Golden Retriever till en så härlig familjemedlem.

Hur bakgrunden präglat rasen

I England och Skottland blev det populärt att jaga småvilt och fågel med skjutvapen i slutet av 1800-talet. Jägarna behövde en hund som kunde leta rätt på och apportera det fällda bytet. Försök att tänka dig in i hundens situation under jakten. Först kanske en lång, passiv väntan på att jägaren ska få korn på sitt byte, sedan full fart genom skog och vatten för att hämta hem det till husse/matte.

Hälsa och mentalitet

Väljer du att köpa en Golden Retriever får du en utåtriktad, vänlig och tillgiven familjemedlem som gärna vill vara till lags. Golden är en frisk och sund ras och många hundar blir över 10 år gamla.

När du besöker oss på kenneln berättar vi gärna mer om våra härliga Golden-vänner!

En Golden Retriever är alltså framavlad för att kunna hantera växlingarna mellan passivitet och aktivitet utan att stressa upp sig. Du kan säkert se hur de egenskaperna kan vara till nytta i många situationer i din vardag.

Under jakten måste hunden också vara lyhörd för sin förare och fungera bra ihop med andra hundar. Det här är också egenskaper som förfinats i avelsarbetet och som är värdefulla i vardagen.

Jo – och så älskar din Golden förmodligen vatten. Eftersom fågeljakt ofta bedrivs vid vatten behövde jägaren en hund som inte hade något emot att bli blöt. Du kanske inte uppskattar det lika mycket som jägaren eftersom din Golden inte bryr sig så mycket om ifall det är en fin badsjö eller ett lerigt dike…

Vardagen för dig som köper en Golden Retriever

En Golden Retriever tycker om att vara aktiv och att arbeta. Du bör med andra ord vara beredd på att avsätta tid för motion, fostran och aktivering. En Golden gillar också att leta reda på och bära saker eftersom det är vad den, så att säga, är född att göra. Det här öppnar möjligheter för mycket roliga aktiviteter. Några exempel på aktiviteter är spårning och lydnad. Det kan vara viltspårning, bruksspårning eller varför inte kantarellsök? Prata gärna med oss om vad ni kan göra – vi har många tips!

Funderar du på att köpa en Golden Retriever och vill läsa mer om rasen hittar du mer information här.